Print

Sis centres de recerca de primer nivell han creat el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), una nova institució que els permetrà impulsar un ambiciós projecte científic comú sense renunciar a les actuals línies d'investigació, que cadascun mantindrà per separat. L'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) són els impulsors d'aquest nou centre, que, tenint en compte les concessions del Consell Europeu de Recerca, seria la quarta potència europea.

El patronat del BIST es va reunir ahir per primer cop per, entre altres coses, decidir qui serà el primer director del centre, anunciat fa unes setmanes per aquest diari. L'activitat començarà al setembre i l'objectiu és desenvolupar recerca interdisciplinària, incrementar l'impacte científic i posicionar-se entre les principals institucions científiques europees. A banda dels directors dels sis centres, al patronat també hi ha representants de cinc fundacions –entre les quals hi ha les dels principals bancs del país– que donaran suport econòmic i visibilitat al projecte, a més de diversos científics de renom. Rolf Tarrach, exdirector del CSIC i actualment president de l'Associació Europea d'Universitats, n'és el president. També hi figura la Generalitat i investigadors de primer nivell com ara Joan Massagué (Sloan Kettering Institute), Ignacio Cirac (Max Planck Institute), Miquel Salmeron (UC Berkeley) i Sergi Verdú (Princeton University).

Els sis centres que configuraran el BIST van néixer i créixer de manera paral·lela. Fruit de la seva prolífica relació científica, han decidit cooperar en ferm per fomentar encara més la interdisciplinarietat i guanyar massa crítica. A banda de la recerca, el BIST també fomentarà la transferència de coneixement i tecnologia i una oferta docent amb postgraus d'excel·lència.